Faza I
„Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vrancea” – Cod SMIS 13863
Beneficiar: UAT Județul Vrancea
S-a semnat Contractul de finanţare nr. 82224 din 03.11.2009 încheiat între Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Vrancea, în calitate de beneficiar şi Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial „Mediu”, Cod SMIS 13863
Obiectul contractului: Reglementarea termenilor şi condiţiilor de acordare a finanţării nerambursabile pentru implementarea proiectului ”Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vrancea”.
Proiectul va îmbunătăţi standardul de viaţă al populaţiei judeţului Vrancea, va reduce şi va elimina impactul asupra mediului, al depozitării necontrolate a deşeurilor.
Beneficii: – economisirea de resurse prin recuperarea materialelor reciclabile;
- reducerea cantităţii totale depozitate;
- reducerea gazelor cu efect de sera.
Proiectul cuprinde 11 contracte: 5 contracte de servicii, 4 contracte de lucrări şi 2 contracte de furnizare.
Potrivit Actului Adiţional nr. 7 la Contractul de finanţare nr. 82224 din 03.11.2009, încheiat între Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Vrancea, în calitate de beneficiar şi Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru POS Mediu, valoarea totală a etapei I a Proiectului, fără T.V.A., este de 59.130.083 lei, din care:
- valoarea eligibilă a etapei I, conform POS Mediu, este de 52.343.878 lei fără T.V.A., din care 1.046.878 lei fără T.V.A. reprezintă contribuţia Beneficiarului din bugetul local;
- valoarea etapei I a proiectului, alta decât cea eligibilă conform POS Mediu, fără T.V.A., este de 6.768.205 lei.
Etapa I a proiectului s-a închis la 30.06.2016, cu finalizarea celor mai multe dintre contracte, fiind indepliniţi majoritatea indicatorilor fizici ai proiectului. Astfel:
1. Au fost finalizate lucrările la Celula 1 de depozitare a deşeurilor şi la Staţia de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Haret (CMID).
Amplasamentul CMID situat în comuna Moviliţa este în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea. Depozitul de deşeuri se încadrează în clasa “b” – “Depozit de deşeuri nepericuloase”, conform clasificării din H.G. nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor.
Centrul de Management Integrat al Deşeurilor a fost proiectat să se dezvolte în trei etape, corespunzător celor 3 celule de depozitare, pe o suprafaţă totală de 23,25 ha.
Depozitul va fi construit in 3 perioade. Celula 1, construită în cadrul Fazei I a Proiectului, are o suprafaţă totală de 5,13 ha şi un volum de depozitare deşeuri de 510.900 mc. Suprafaţa efectivă de depozitare a deşeurilor este de 3,87 ha. Durată de depozitare estimată este de minim 6 ani.
Celelalte două celule, care nu sunt incluse în investiţia pentru prezentul proiect, vor avea aproximativ 5.5 ha (suficient pentru 9, respectiv 10 ani). În cadrul proiectului este luată în considerare şi închiderea acestor două celule.
Perioada totală de exploatare a întregului depozit este de 26 de ani.
Centrul de Management Integrat al Deşeurilor include pe amplasamentul său toate amenajările specifice unui depozit ecologic, construit şi amenajat conform legislaţiei naţionale (armonizată şi transpusă conform Directivelor CE) privind depozitele de deşeuri municipale, pentru eliminarea finală a deşeurilor municipale şi a unor categorii de deşeuri nepericuloase. Adiţional primei celule de depozitare, obiectivul mai cuprinde:
Aria tehnologică, compusă din:
– Staţia de sortare, cu tot ansamblul de dotări pentru funcţionarea în condiţii optime. Capacitatea staţiei de sortare este de 15.000 t/an;
– Staţia de compostare, cu tot ansamblul de dotări pentru funcţionarea în condiţii optime. Capacitatea staţiei de compostare este de 15.000 t/an.
Aria de servicii, formată din:
– Clădirea administrativă, inclusiv cabina poartă şi platforma de cântărire a vehiculelor;
– Instalaţia de spălare a roţilor mijloacelor pentru transportul deseurilor;
– Drumuri de acces spre incinta CMID şi cele interioare;
– Împrejmuirea cu gard, inclusiv poarta de acces.
Reţelele de utilităţi:
– Reţeaua de alimentare cu apă, inclusiv sistemul de stingere a incendiilor;
– Reţeaua de alimentare cu energie electrică, inclusiv sistemul de iluminat.
Lucrări şi instalaţii de protecţia mediului şi monitorizare:
– Staţia de tratare şi epurare ape uzate;
– Sistemul de colectare şi tratare al gazelor de depozit – va fi realizat după începerea operării;
– Sistemul de monitorizare al apelor subterane;
– Reţeaua de colectare a apelor pluviale;
– Reţeaua de colectare ape uzate.
2. Au fost închise şi reabilitate cele 5 depozite urbane neconforme de deşeuri de la Focşani-Goleşti; Panciu; Odobeşti, Haret şi Adjud prin Contractul CL 2 – ˮReabilitare și închiderea depozitelor urbane neconforme, Contract nr. 10396/23.11.2012 încheiat cu Asocierea S.C. Iridex Group Construcții S.R.L. – S.C. Hidroconstrucția S.A. – S.C. Argif Proiect S.R.L., prin liderul de asociere S.C. Iridex Group Construcții S.R.L.
3. Au fost construite 3 staţii de transfer – Focşani-Goleşti, Vidra şi Adjud şi 6 platforme de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE-uri), a deşeurilor voluminoase şi pentru deşeurile periculoase mici la: Focşani – Mândreşti (2), Panciu, Odobeşti, Mărăşeşti şi Adjud prin Contractul CL 3 nr. 10962/16.09.2014 încheiat cu Asocierea S.C. Cristilory Prod Panciu S.R.L. și S.C. Luca WAY S.R.L. București, cu terți susținători (S.C. PODGORIA COTEȘTI S.R.L. Vrancea și MUT MASCHINEN
UMWELTTECHNIK TRANSPORTANLAGEN GESELLSHAFT m.b.H. Austria), cu lider de asociere SC CRISTILORY PROD Panciu).
Transferul şi transportul deşeurilor provenite de la populaţia din mediul rural, către Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Haret se va realiza prin intermediul staţiilor de transfer. Transportul deşeurilor către staţiile de tranfer/CMID se va realiza, pe bază de contract, prin intermediul societăţilor de salubrizare.
Transportul deşeurilor de la staţiile de transfer către CMID se va realiza cu cinci vehicule basculante cu sau fără trailer, având capacitatea între 32 – 64 mc.
Echipa UIP